Uitvoeringen Bachfreunde

Het muziekgezelschap Bachfreunde is voortgekomen uit het Cui Orkest in Rockanje. Gevraagd om muziek te maken tijdens kerkdiensten en de cantorij onder leiding van Ruud Cannemeijer te begeleiden, legde een aantal musici zich toe op het spelen van cantatemuziek van Johann Sebastian Bach. Het spelen en zingen van deze prachtige muziek bevielen zo goed dat de naam Bachfreunde als vanzelf opdoemde. Het repertoire werd wel uitgebreid met werk van andere componisten, zoals Georg Friedrich HändelAntonio Vivaldi, Giovanni Sammartini. Zelfs werk van moderne componisten werd ter hand genomen, zoals van de Britse componist Alan Ridout.

Na enkele jaren werden ook zelfstandige optredens verzorgd. In 2012 vond een eerste eigen concert plaats in Het Diekhuus in Middelharnis. De concerten worden vaak gegeven in samenwerking met exposities van beeldende kunstenaars, zodat een synthese ontstaat van auditieve en visuele kunst. Naast solisten uit eigen kring werd medewerking verleend door Trudy van der Wulp met het concert voor sopraanblokfluit en orkest van Sammartini. Dit concert werd meermalen uitgevoerd, met groot succes. Ook de sopraan Corina Overgaauw en de hoboïsten Dineke Visser en Eric van der Geer traden regelmatig solistisch op met het ensemble. In december 2013 werd een concert gegeven in de Jurriaansezaal van de Doelen in Rotterdam voor een zeer enthousiast publiek. Dirigent Ruud Cannemeijer nam afscheid en de leiding werd overgenomen door Nigel Hutson. Ter ere van dit afscheid vond op 4 januari 2015 een uitvoering plaats van de cantate Ihr lieben Hirten fürchtet euch nicht van Andreas Hammerschmidt. In het voorjaar van 2014 werden concerten gegeven in enkele plaatsen in Zuid-Frankrijk: Crest, Bédoin, Grane. In het kasteel van Bouillon werd in mei 2015 een concert gegeven. Op 14 juni 2015 vond een concert plaats in Bergen op Zoom, weer in samenwerking met beeldende kunstenaars. Op 11 november 2015 werd een muzikale bijdrage gegeven aan het optreden van Ronald Giphart en Bert Natter. Deze laatste presenteerde zijn boek over Goldberg. Uiteraard werd de aria uit de Goldbergvariaties van Bach uitgevoerd. Op 6 maart 2016 werd een concert gegeven in de Markiezenhof in Bergen op Zoom. Onder meer werd hier het altvioolconcert van Telemann gespeeld en de gehele cantate BWV 199.

Op 20 maart 2016 werd medewerking verleend aan de Koralenpassie in de Ontmoetingskerk in Bergen op Zoom. Het passieverhaal stond centraal en werd verbeeld rond acht koralen van Johann Sebastian Bach. Medewerking werd ook verleend door het projectkoor en de Cantorij. Op 3 april vond een concert plaats in de Scheppingskerk in Leiderdorp met werken van onder andere Bach, Handel, Vivaldi, Pla en Wilder. In de eerste week van mei 2016 werd een tournee gehouden in het gebied van de Dordogne in Frankrijk. In Le Bugue werd en tweetal concerten gegeven met muziek van onder meer Bach, Vivaldi en Ridout.

Op 23 april 2017 werd een concert verzorgd in de kerk van de Nederlandse Protestanten Bond in Brielle, in samenwerking met diverse beeldende kunstenaars. Gespeeld werden werken van onder andere Telemann en Johann Sebastian Bach.

Op zondag 4 februari 2018 werd geconcerteerd in de Lutherse Kerk te Zierikzee met werken van onder andere Bach (Sinfonia uit Cantate 42), Handel en Telemann.

Op zaterdag 26 januari 2019 werd een concert gegeven in de Sint Martinuskerk in Halsteren, met onder andere het eerste deel uit de eerste orkestsuite van Bach en het hoboconcert op.9 nr.2 van Albinoni.

Geplande concerten:

Zondag 3 maart 2024. geven ‘Die Bachfreunde’ o.l.v. Nigel Hutson een concert in de Dorpskerk, Kerkplein 1, 3233 AR Oostvoorne Aanvang is om 15.00 uur. De kerk is open om 14.30 uur.
Het gevarieerde en. aantrekkelijke programma bestaat uit een aantal klassieke werken van o.a. Bach, Seyfert, Stradella en Telemann.
Bachfreunde is een enthousiaste groep van 10 amateurmusici, die regelmatig meewerken aan kerkdiensten en concerten verzorgen in de regio Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant. Het ensemble heeft een aantal succesvolle concerten in Zuid-Frankrijk en België gegeven zoals te zien op deze site
De toegang is gratis. Vrije gift na afloop van het concert ter bestrijding van de onkosten. Voor meer informatie over dit optreden  kunt u terecht bij Constance Brugmans-Bergijk, telnr. 06 22 24 34 45.